Crònica de les conferències a Eivissa i Formentera sobre els 40 anys del Congrés

Els passats dies 19 i 20 de maig la Fundació va viatjar a les Illes Pitiüses on vam tenir l’oportunitat d’organitzar, juntament amb l’Institut d’Estudis Eivissencs i l’Obra Cultural Balear de Formentera, unes conferències sobre els 40 anys del Congrés de Cultura Catalana (1975-1977).

El divendres 19 de maig vam arribar a Eivissa on vam realitzar la conferència “40 anys del Congrés a Eivissa” a la seu de l’Institut d’Estudis Eivissencs. En aquesta conferència hi van participar en Miquel Strubell, President de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, en Felip Cirer, historiador de l’Institut d’Estudis Eivissencs i professor, en Bernat Joan, professor, escriptor i polític eivissenc; i la Marta Guasch que va ser l’encarregada de moderar la taula rodona. 

En primer lloc, la moderadora va fer una presentació de tots els ponents de la conferència, seguidament, va donar pas al President de la Fundació, Miquel Strubell, el qual va agrair a l’Institut d’Estudis Eivissencs la bona rebuda, i va explicar en quins projectes consisteix la commemoració del 40è aniversari del Congrés de Cultura Catalana que estem duent a terme des de la Fundació. Un cop fetes les presentacions i la introducció, la conferència es va estructurar en dues parts: primer de tot en Felip Cirer va fer un repàs de la història general del Congrés, i més concretament del Congrés a Eivissa i tot el què va significar aquesta mobilització pel conjunt de la societat eivissenca i dels Països Catalans durant el període de la Transició. La segona part de la conferència, a càrrec de Bernat Joan, va estar més dedicada a debatre sobre els reptes socials, polítics i culturals que tenim com a societat actualment, i també els que ens hauríem de plantejar en un futur proper, tot recollint l’esperit del què sorgí del Congrés de Cultura Catalana. D’aquí en va sorgir un debat intens i molt interessant amb el públic assistent el qual va poder ser molt partícep durant tota aquesta conferència. Temes com la situació actual del català a Eivissa van ser un dels què va generar més entusiasme per part del públic. 

L’endemà vam viatjar cap a la preciosa illa de Formentera on també vam realitzar una conferència sobre els “40 anys del Congrés a Formentera” a la sala d’actes de Cultura del poble de Sant Francesc. En aquesta conferència també hi va participar en Miquel Strubell, President de la Fundació, a més d’en Vicent Serra, historiador i fundador i ex-President de l’Obra Cultural Balear de Formentera; i l’Esperança Marí, professora, política i fundadora de l’Obra Cultural Balear de Formentera. La conferència va estar moderada per la Presidenta actual de l’Obra Cultural de Formentera, la Maria Teresa Ferrer.

Va ser una conferència molt interessant, primer perquè els dos ponents de Formentera van ser els coordinadors del Congrés a aquesta illa i durant l’època van ser els que van impulsar la majoria de mobilitzacions socials i culturals de l’illa. La conferència es va iniciar amb la presentació per part de la moderadora la qual va fer referència als també 40 anys que fa enguany  l’Obra Cultura Balear de Formentera, institució que va ser impulsada dins el marc del Congrés de Cultura Catalana. Seguidament va donar pas a Miquel Strubell, el qual va tornar a explicar el projectes que estem duent a terme des de la Fundació per la commemoració dels 40 anys. L’estructura de la conferència va ser molt similar a la que vam fer a Eivissa. En primer lloc, Vicent Serra també ens va fer un repàs de la història del Congrés a Formentera i la manera que s’hi va implicar ell mateix. A continuació, va intervenir l’Esperança Marí la qual també va explicar la seva experiència personal amb el Congrés, com s’hi va implicar i totes les activitats que feien a Formentera sota el marc del Congrés, com ara el canvi de nom dels carrers en català, i sobretot, ens va explicar què van suposar totes aquestes reivindicacions d’aleshores pels ciutadans de Formentera.

A continuació, el protagonisme de la conferència el van agafar els assistents de l’acte. La majoria de persones que hi van assistir van intervenir en algun moment del debat. Es debatia principalment, de la situació actual que pateix l’illa de Formentera, comparant-la amb l’època del Congrés i com ha evolucionat la mobilització popular i el sentiment de pertinença a aquesta illa. Va ser molt interessant ja que entre tots es va plantejar, també, el futur de l’Obra Cultural Balear de Formentera, ara que ha fet els 40 anys i es van concretar algunes accions a curt i a mitjà termini per tal de reanimar i fomentar la participació popular a actes culturals i socials a Formentera entre les generacions més joves, que a hores d’ara pateix una situació força preocupant.

Des d’aquí ens agradaria agrair tant a l’Institut d’Estudis Eivissencs com a l’Obra Cultural Balear de Formentera per convidar-nos i acceptar realitzar conferències sobre el Congrés. Moltes gràcies, també, als ponents de les dues conferències per acceptar de seguida de participar-hi. I moltíssimes gràcies per la bona rebuda, i pel tracte exquisit que vam rebre aquests dies. Ha estat un plaer poder conèixer-vos i gaudir d’aquest bon ambient!