Presentem la commemoració del 40è aniversari del Congrés de Cultura Catalana

Ahir, dimecres 29 de març, vam fer la presentació de la commemoració del 40è aniversari del Congrés de Cultura Catalana (1975-1977) on vam presentar els projectes que durem a terme enguany, dins el marc de la commemoració. Des de la Fundació, amb aquests projectes el què volem és reivindicar i donar a conèixer el Congrés com a part del patrimoni civil i de la memòria col·lectiva dels Països Catalans. Vam comptar amb la presència de l’Hble Sr. Santi Vila, Conseller de Cultura, el qual va tancar l’acte; també, de l’actriu Montserrat Carulla i l’escriptor Sebastià Portell, els quals van fer una lectura del Manifest de la Cultura Catalana, reivindicant-ne la vigència. 

L’acte de presentació va tenir lloc al Pati de Columnes de l’ICAB, un escenari molt especial, ja que va ser la Junta de l’il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, presidida per Miquel Casals Colldecarrera, els qui el gener de 1975 van aprovar per unanimitat, impulsar i organitzar un Congrés de la Cultura Catalana, en defensa de la llengua, la cultura i la identitat catalana en el marc de la transició a la democràcia.

Miquel Strubell, el nostre President, va iniciar l’acte donant la benvinguda als assistents i a les autoritats i va destacar la importància del Congrés pel que fa a la mobilització popular de diferents sectors de la població catalana, així com també, va afirmar que “cal recordar el Congrés i donar-lo a conèixer a les noves generacions”. 

 

Seguidament, la Directora de la Fundació, la Marta Rovira, va presentar els projectes que ja hem realitzat, els que estem realitzant i també, va anunciar alguns projectes que realitzarem al llarg d’aquest any amb motiu de la commemoració del 40è aniversari.

Un cop va acabar va donar pas a representants d’algunes entitats significatives durant el Congrés, com ara: Josefina Cambra, degana del Col·legi de Doctors i Llicenciats, Lluís Comerón, degà del Col·legi d’Arquitectes, dos Col·legis que es van involucrar des del primer moment amb el Congrés de Cultura Catalana. També, va parlar Guillem-Jordi Graells, representant de l’AELC, l’Associació d’Ecriptors en Llengua Catalana la qual va néixer a partir del Congrés i els quals també commemoren enguany el 40è aniversari. A més, vam tenir la sort de poder escoltar a Eliseu Climent i a Isidor Marí, tots dos participants del Congrés, els quals ens van explicar què va significar el Congrés al País Valencià i a les Illes Balears, respectivament. 

 

A més, vam comptar amb la presència de l’actriu Montserrat Carulla, que també va participar al Congrés, i de l’escriptor Sebastià Portell, els quals ens varen fer una lectura del Manifest de la Cultura Catalana amb el qual va concloure el Congrés l’any 1977 i el qual considerem que és plenament vigent. 

Com a tancament de l’acte, l’Hble. Sr. Santi Vila, Conseller de Cultura de la Generalitat, va pronunciar unes paraules, va emfatitzar que “40 anys després del Congrés de Cultura Catalana, vivim un nou moment fundacional” i va afirmar que hi ha certes similituds amb el moment actual que viu el país.